11 May 2011

Tutorial : Blog Header

Atas permintaan kwn, sy buat jugalah tutorial untuk header ni, tutorial ni khas utk new bloggers.


Korang mestilah download Photoscape, Adobe Photoshop CS3, Fonts and Pictures


Lepas dah install semuanya. Korang open Paint software yang memang wujud dalam Desktop korang tu. Lepas open, korang nampak tak background putih tu? Kalau nampak, terus je save. Mcm sy, sy save as White Background. P/s - Tak kisah nak guna format ape untuk picture, yang biase adelah JPEG and PNG.



Then, korang right-click picture background td, and open with Photoscape korang. Bila dh open, it suppose to be like this. Mcm sy punya, size dye 960 x 405. Cara nak adjust size ialah dgn klik button Resize tu and type size yang dikehendaki.


So, gmbr-gmbr yg korg dh download td, khas utk header korg. So mcm sy, sy nak ltk gmbar pelangi tu, so sy tekan tab Object and klik pada button gunung, then photo. Pilih picture korg, mcm sy, sy pilih picture pelangi. Korang place laa kat mane-mane bhgian pd white background korg tu, korg bole jgk resize dgn tarik je bucu gambar tu. So, korg dh bole hias white background korg dgn gmbr-gmbr yg korg download. Hasilnya macam ni.

Korang mungkin mengalami mslh dimana, gambar korang bertindan dan menutupi gmbr-gmbr yang laen. So, mcm mane nak buat. Ini lah caranya, saya sarankan korg edit semua gambar yg korg download td mgunakan Adobe Photoshop CS3 tu sebelum memulakan projek Tapi sbb sy nak korg nmpk kslhn korg, sy bgtau ni lmbt. So, minimize sgale projek korang, pilih gambar yg korg nak, right-click, open with Adobe Photoshop CS3, so disebelah kiri korg, ade Tools, korg cari eraser dye. Dah jumpa? Oke, right-click pd button eraser tu, then klik pd Magic Eraser Tool. Bile dh selesai, korg pergi pada bhgian-bhgian tertentu pd gmbr-gmbr korg, background picture tu laa yg korg kne buang, klik pd bhgian tu, then...Nah, ia akn jd mcm ni. Setelah korg dh berpuas hti meng'erase'. Klik pd tab di ats yg diberi nama File, then Save For Web and Devices. Nak guna gambar yang korang edit ngan Adobe Photoshop CS3 tu, wat step yang sama dengan step adding pictures sebelum ni.
Untuk add text, step are shown below.


So, bila dah siap, korang jangan lupa save.


Step, seterusnya, korg kena guna Adobe Photoshop CS3 alek, cari picture yang korang edit tadi, open with Adobe Photoshop CS3, erase background pada header korang tadi. Stepnya, sama dgn yang sebelum ni.




Tadaaa...blog header sudah ciap, if ade pertanyaan sila post di comment. TQ. Annyong~~~

Kami Blogger UPM

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...